Kategorie e-shopu
Čokoláda podle výrobce

RECEPTY

Recepty na čokoládové fondue:

Mléčná čokoládová fondue

600g mléčné čokolády do fontány, 85 ml rostlinného oleje s neutrální příchutí

Rozlamte čokoládu na malé kousky a rozpusťte ji v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Poté přidejte olej a důkladně rozmíchejte.

Jemně hořká fondue

600 g hořké čokolády do fontány, 75 g kokosového tuku

Rozlamte čokoládu na malé kousky a rozpusťte ji v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Když je zcela roztavená, přidejte kokosový tuk a míchejte tak dlouho, dokud nevytvoří hladká hmota.

Dietní čokoládová fondue

500 g dietní mléčné čokolády, 150 ml 1,5% mléka

Zahřejte mléko a za stálého míchání v něm roztavte čokoládu

Fondue Ledové kaštany

400 g hořké čokolády na vaření, 200 g ledových kaštanů, 80 ml rostlinného oleje

Rozlamte čokoládu i ledové kaštany na malé kousky a rozpusťte ji v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Poté přidejte olej a důkladně rozmíchejte.

Pomerančové fondue

500 g mléčné čokolády pro fontány, 15 lžic kondenzovaného mléka, 5 lžic pomerančové šťávy

Rozlamte čokoládu a rozpusťte ji v rozehřátém kondenzovaném mléce. Vmíchejte pomerančovou šťávu. Podle potřeby ředit do správné konzistence slunečnicovým olejem - čokoláda musí stékat ze lžíce.

Čokoládové fondue s likérem

500 g mléčné čokolády na fondue, 300 ml smetany ke šlehání, 5 polévkových lžic likéru

Zahřejte smetanu do mírného varu. Poté smetanu odstavte a nasypte do ní čokoládu. Čokoládu mícháním rozpusťte ve smetaně. Přidejte likér a promíchejte. Podle potřeby ředit do správné konzistence - pokud je potřeba směs zahustit tak přidáme čokoládu a pro naředění přidáme smetanu.

Recepty na sýrové fondue:

Sýrové fondue 1

500 g krémového smetanového plnotučného sýra, 200 ml plnotučného mléka

Rozehřejte mléko a v něm rozmíchejte sýr dokud se úplně neroztaví. Poté nádobu odstavte a nechte 5 minut ustát. Mezitím můžete rozehřát fontánu.

Sýrové fondue 2

500 g strouhaného ementálu, 125 ml suchého bílého vína, 125 ml šlehačky, 3 žloutky, pepř, muškátový oříšek, česnek

Nádobu na fondue vytřeme česnekem. Nalejeme víno a zahříváme. Postupně přidáváme sýr a za stálého míchání rozpouštíme. Do rozpuštěné hmoty přidáme žloutky rozmíchané ve šlehačce. Dochutíme pepřem a muškátovým oříškem.

Recepty na horkou čokoládu:

Mléčná horká čokoláda

250 g mléčné čokolády Carla nebo Callebaut, 250 ml mléka, špetka skořice

Do výrobníku čokolády dáme čokoládu a zalejeme mlékem. Zapneme výrobník čokolády, který nám připraví horkou čokoládu. Podáváme v šálku se špetkou skořice.

Medová čokoláda

150 g hořké čokolády Carla nebo Callebaut, 250 ml mléka, 100 ml smetany na vaření, 2 velké lžíce medu, špetka skořice

Všechny ingredience dáme do výrobníku čokolády a výrobník zapneme.

Aztécká čokoláda

250 g hořké čokolády Carla nebo Callebaut, 250 ml mléka, chilli paprička
Postup výroby stejný jako v předešlých případech. V konečné fázi necháme v čokoládě louhovat chilli papričku tak dlouho, jak nám vyhovuje podle chuti. Takto připravená čokoláda nás zahřeje dvakrát

Recepty na čokoládovou pěnu - mousse:

Tmavá čokoládová pěna

300 g hořké čokolády Callebaut Sao Thomé, 6 vajec, 60 g másla, 50 g cukru, špetka soli

Rozpustíme na mírném plameni nebo ve vodní lázni čokoládu s máslem. Teplota nesmí přesáhnout 50 °C, jinak se mohou tvořit hrudky. Ideální je použítí temperovače na čokoládu. Do rozpuštěné čokolády s máslem přidáme cukr a poté vaječné žloutky.
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny. Pěnu opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou, rozdělíme do misek nebo sklenic a dáme na 6 hodin vychladit do lednice. Před servírováním ozdobíme šlehačkou, posypeme skořicí nebo nastrouhanou čokoládou. Čokoládovou pěnu spotřebujeme do 24 hodin od vyrobení. Více informací o čokoládové pěně naleznete zde.

Čokoládová pěna s příchutí:

400 g jahodové, pomerančové nebo citronové čokolády Callebaut, 90 g cukru, 4 vejce, 600 ml smetany ke šlehání

Zahřejeme na mírném plameni nebo ve vodní lázni 150 ml smetany a rozpustíme v ní čokoládu. Teplota nesmí přesáhnout 50 °C, jinak se mohou tvořit hrudky. Ideální je použítí temperovače na čokoládu. Vaječné žloutky smícháme se 40 gramy cukru a přidáme do rozpuštěné čokolády.
Bílky se zbytkem cukru vyšleháme do tuhé pěny. Pěnu opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Našleháme zbytek smetany a přimícháme ji do čokolády. Vše rozdělíme do misek nebo sklenic a dáme vychladit do lednice. Před servírováním ozdobíme šlehačkou, posypeme sekanými ořechy nebo nastrouhanou čokoládou. Čokoládovou pěnu spotřebujeme do 24 hodin od vyrobení. Více informací o čokoládové pěně naleznete zde.

Bílá čokoládová pěna:

400 g bílé čokolády Callebaut, 50 g cukru moučky, 4 žloutky, 800 ml smetany ke šlehání, 4 g želatiny

Zahřejeme na mírném plameni nebo ve vodní lázni 400 ml smetany a rozpustíme v ní čokoládu. Teplota nesmí přesáhnout 50 °C, jinak se mohou tvořit hrudky. Ideální je použítí temperovače na čokoládu. Vaječné žloutky smícháme s cukrem a přidáme do rozpuštěné čokolády a přidáme také rozpuštěnou želatinu.
Našleháme zbytek smetany a přimícháme ji do čokolády. Vše rozdělíme do misek nebo sklenic a dáme vychladit do lednice. Před servírováním ozdobíme nastrouhanou čokoládou. Čokoládovou pěnu spotřebujeme do 24 hodin od vyrobení. Více informací o čokoládové pěně naleznete zde.

Moučníky a dezerty:

Palačinky s tvarohem a čokoládou

250 ml mléka, 1 vejce, 100 g hladké mouky, špetka soli, špetka moučkového cukru.

Náplň: netučný tvaroh, citronová kůra, špetka cukru, rozinky, mléko na zředění

Poleva: čokoláda na vaření, voda, mléko

Z mléka, vejce, mouky, soli a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova. Tvaroh, citronovou kůru, cukr, rozinky a mléko vyšleháme do pěny. Směsí plníme palačinky, zarolujeme, poté zbylým tvarohem ozdobíme palačinky shora a poléváme čokoládovou polevou, kterou jsme si připravili rozehřátím čokolády a rozmícháním s vodou a mlékem.

Tvarohovo-pudingová bábovka s čokoládou

250 g měkkého tvarohu, 100 g másla, 200 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 5 lžic mléka, 1 vanilkový puding, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, špetka soli

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Tvaroh, cukry, žloutky a pudingový prášek ušleháme dohromady, přidáme vlahé máslo rozpuštěné v másle, důkladně promícháme, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, vršek poklademe kousky čokolády a pečeme na 180°C asi 40 minut.

Balkánské řezy

5 vajec, 5 lžic cukru krupice, 5 lžic polohrubé mouky, 8 lžic rumu, meruňkový džem

Náplň I: 1 balíček dětských piškotů, hrst ořechů, 3 lžičky kakaa, 150 g čokolády, 1,5 hrnku zavařených meruněk

Náplň II: 6 lžic moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 1,5 hrnku mléka, 1,5 balíčku vanilkového cukru

Poleva: 100 g čokolády, 80 g másla

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme žloutky, mouku a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem. Upečený a vychladlý plát potřeme džemem, na džem natřeme náplň I a náplň II a polijeme polevou.

Náplň I: piškoty uválíme, pokapeme meruňkovou šťávou a rumem, přidáme dobře rozmixované meruňky, nasekané ořechy, kakao, nastrouhanou čokoládu a vše dobře promícháme.

Náplň II: mléko uvaříme s pudingem na hustou kaši a za občasného míchání necháme zchladnout. Máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, po částech přidáme vychladlou kaši a dobře vyšleháme.

Poleva: máslo rozpustíme, přidáme čokoládu a vyšleháme do hladka.

Drobné cukroví:

Muffiny s čokoládou

250 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce kakaového prášku, 100 g krystalového cukru, 2 vejce, 130 g rozpuštěného vlahého másla, 10 lžic mléka, 100 g čokolády

V míse smícháme mouku s práškem, kakaem a cukrem. Přidáme celá vejce, máslo, mléko a dobře promícháme. Nakonec vmícháme na kousky nasekanou čokoládu. Plníme do papírových košíčků nebo vymazaných a vysypaných muffinových důlků. Pečeme 20 minut při 180°C.

Čokoládové cookies

350 g čokolády na vaření, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 250 g cukru krupice, 250 g Hery, 40 g vlašských ořechů, 2 vejce

Heru utřeme s cukrem a vejci do pěny. Přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Čokoládu a ořechy posekáme na menší kousky a přidáme do těsta. Z těsta vytváříme kuličky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200°C 20 minut. Při pečení se kuličky roztečou do krásného tvaru sušenek.